13/11/09

TAULA DE TREBALL AMB RICHARD ELELMAN

Reunió a Figueres la Seu AJEG Alt Empordà amb Richard Elelman, regidor de Medi Ambient de Figueres.

Us farem un escrit per els que no vareu poder assistir a la reunió d'ahir i per tan de deixar nota de tot el que varem sentir i comentar, ja que creiem que va ésser una reunió productiva. (Aquesta reunió hi varen assistir 12 empresaris de la comarca i de Perpinyà Nord.)


Richard es va reunir amb nosaltres per donar a conèixer els seus projectes des de l'ajuntament de Figueres.

Figueres ha tingut 3 pilars d'economia: construcció, turisme i comerç. Actualment estem en procés de la 4 via econòmica.

En aquest moments estem passant una crisi, que els grans economistes comenten que cap al 2013 tornarem a remuntar cap amunt però que després tornarem a tenir fins uns 10 anys més.

Per tan Figueres està en procés de tenir una Facultat especialitzada en: Energies Renovables, constitució i administració d'energies renovables i estalvis energètics.

Figueres ja té el acord per posar-ho en marxa, en principi s'està buscant el lloc per situar-la, però s'esmenta que possiblement sigui al CAstell de SAnt Ferran de Figueres. El més important és que Figueres, tingui aquesta Facultat (Institut d'energia i desarrollament sostenible), ja que encara que serà petita, ja que serà especialitzada amb els temes abans novetats, serà la 4 via econòmica. El 01.04.2010 ja farà el primer curs a Màster a distància per 30 alumnes, el 2011 seguirà a distància però amb complement de 6 mesos aquí. i el 2012 ja serà facultat amb seu aquí. Serà una seu de la prestigiosa universitat de Monfor.

L' increment de la Producció Energia Renovable, pot ésser el petroli del segle XXI.

També ens va presentar el Pla 20-20-20 que va presentar la comissió europea a Bruselas per lluitar amb el canvi climàtic. El objectiu d'aquest pla és : les emissions dels gasos produïts hauran de ser reduïts un 20% d'aqui al 2020 respecte als nivells del 1990. Les energies renovables (eòlica, solar i biomassa) hauran de representar el 20% del consum energètic total de l'unió Europea el 2020.

El compromís és estalviar un 20% del consum total de l'energia en els edificis, industries i transports.

També va esmentar la possibilitat de poder tenir a la comarca un Parc tecnològic.

Te el recolzament de la comisio europea i del govern local.

PERQUÈ FIGUERES HA DE TENIR UNA FACULTAT D'ENERGIES RENOVABLES? DONCS PRIMER DE TOT, PERQUÈ NO? CLAR QUE SI.

Serà una facultat petita però especialitzada, i això donara un pas per fer un possible el parc tecnològic, que de moment només és una intenció.

S'ha esmentat el tema del parc a tres grans empreses que podrien estar disposades a establir una seu aquí, no cal fer un gran parc tecnològic, sinó aconseguir un lloc per establir-lo a la comarca i que sigui possible anar-lo fent créixer

Figueres com s'ha de millorar i perfeccionar.

Amb l'arribada del autobús elèctric va ésser la primera ciutat de Catalunya en tenir-lo, el autobús valia 240.000e però va ser subvencionant i finalment només va costar 60.000e, el segon arribara gratuïtament com el tercer. El més important en tot això és que Figueres en va ésser la ciutat pionera